Het is niet de berg die we moeten overwinnen, maar onszelf- Stefan Kraft van Ermel

Het is niet de berg die we moeten overwinnen, maar onszelf – Stefan Kraft van Ermel (MediaTribe)

Als het gaat om persoonlijke groei en verandering, hanteren wij, bij MediaTribe, in onze coaching graag de ‘Peak-methode’.  Waarom? Omdat het willen bereiken van de letterlijke top van een lastige berg, zoals bijvoorbeeld de Matterhorn (zie afbeelding) zo’n heldere metafoor is. Iedereen kan zich direct een beeld vormen van de moeilijkheidsgraad die ons aan de voet van een beklimming wacht.

Als we onze persoonlijke ‘expeditie’- de zoektocht naar succes –analyseren, zullen we zien dat er bijzonder veel overeenkomsten zijn met een klimexpeditie. Het bepalen van ons doel is gebaseerd op een goed doordacht en strak omlijnd plan en een goede voorbereiding. Kennis van zaken, specifieke vaardigheden, skills en de juiste mindset zijn van enorm belang. En de expeditie, het proces, verloopt letterlijk stap voor stap. Onderweg merk je pas hoe ‘pieken’ in elkaar zit en welke stappen je kunt zetten en moet begrijpen om je doel, het behalen van jouw peak, jouw top, haalbaar te maken.

Elke bergbeklimmer die iets bijzonders wil bereiken, namelijk de top van die lastige berg, volgt hetzelfde patroon, een vergelijkbaar proces. En dat geldt voor ons allemaal, wat we ook doen of willen bereiken.

Eerst moet er een absoluut willen zijn, een sterke intrinsieke motivatie om iets – in dit geval de top van een moeilijke berg – te bereiken. De coaches van MediaTribe zijn gespecialiseerd om jouw motivaties én weerstanden in beeld te brengen en jou op een groeipad te zetten. Een groeipad dat bij jou past en vertrekt vanuit jouw focus en kracht.

Natuurlijk zul je daarvoor vaardigheden, skills moeten hebben of ontwikkelen, want zonder klimvaardigheid is zelfs het klimduin in Bergen te hoog gegrepen. Je zult dus moeten leren en ontdekkenwaar je goed in bent en waarin minder. Klinkt logisch, maar in de praktijk lijden veel mensen aan het zogenaamde Calimero-complex (‘want zij zijn groot en ik is klein’), waardoor ze er te makkelijk van uit gaan, dat ze iets niet kunnen. Wij focussen op het versterken van je skills.

Durven, is in ons peakmodel de derde stap. Dat hangt samen met vertrouwen, met leren vertrekken vanuit je eigen DNA, jouw kernkwaliteiten. Ook dat lijkt weer vanzelfsprekend, maar ik wil daar graag een belangrijke opmerking over maken. In onze samenleving ligt vaak het accent op de dingen die we niet kunnen, of de vaardigheden die we maar in beperkte, onvoldoende mate bezitten. Onze Pavlovreactie is dan meestal om keihard te gaan werken aan de verbetering van onze tekortkomingen. Maar is dat wel zo zinvol? Binnen MediaTribe geloven wij uitdrukkelijk van niet!Ga uit van je eigen kwaliteiten en skills en bouw die uit. Focus niet op waarin je tekortschiet of nooit zult uitblinken. Dat is verspilde energie. Focus op je kwaliteiten en waarin je wel excelleert, schittert, uitblinkt! Als wij adviseren om te vertrekken vanuit jouw DNA, gaat het over jouw kernkwaliteiten. Als jij in je verander- en groeiproces vertrekt vanuit waarin je goed bent, laten onze coaches je excelleren. Ook begeleiden we jou bij het vinden van jouw unieke groeipad naar succes.

De vierde en laatste stap in ons peak-model is doen. Klinkt alweer logisch en simpel, maar is dat niet. De cultuur waarin jouw comfortzone zich bevindt, kan misschien leiden tot eindeloos uitstellen, tegenwerpingen verzinnen, super voorzichtig zijn, want ‘je-weet-maar-nooit’ en leiden tot talmen, uitstellen en….. afstellen. En precies in deze fase is het belangrijk dat jij leert jezelf te overwinnen.

Stefan Kraft van Ermel van MediaTribe is als coach, begeleider, trainer gespecialiseerd om jou te begeleiden in je groeiproces naar succes en persoonlijke overwinning. Niet om te worden wat je niet of lastig kunt worden, maar om als ruwe diamant uit te groeien tot het juweeltje dat in jou huist. En als er iets is, dat bergen kan verzetten, dan is dat het vertrouwen op je eigen kracht!

Laat een bericht achter